Waar ben jij goed in?

Weet jij al wat je wilt worden? Waar je goed in bent? En belangrijker nog: wat je het leukste vindt om te doen? Het zijn belangrijke, maar vaak ook lastige vragen. Dat vindt onze regering ook, er zijn zelfs wetten voor gemaakt. Bij Luzac gaan we nog een stapje verder: duik met ons mee in de wereld van de loopbaanoriëntatie.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven stuurde eind 2017 een brief naar de Tweede Kamer. Daarin schrijft ze dat ze het belangrijk vindt dat jongeren de school kiezen die bij hen past. Om dat te kunnen, wil ze dat leerlingen ontdekken wie ze zijn, waar hun talenten liggen en wat ze het liefst doen. Als je dat weet, kun je je namelijk beter voorbereiden op je studie en (nog later) je beroep. We noemen dat loopbaanoriëntatie of, kortgezegd: LOB.

In de wet vastgelegd

De overheid vindt loopbaanoriëntatie zelfs zo belangrijk dat deze een paar jaar geleden in de wet is vastgelegd. Dat betekent dat alle mbo- en vmbo-scholen verplicht zijn om hun leerlingen te helpen met hun keuzes. Voor leerlingen op havo-, vwo- en mbo-niveau is er zelfs een studiekeuzecheck ingevoerd.

Het kan nog beter

De minister is best tevreden over hoe het gaat met de LOB en de studiekeuzecheck. Toch vindt ze dat het nog beter kan. Soms hebben scholen bijvoorbeeld te weinig tijd voor loopbaanoriëntatie. De minister heeft de Tweede Kamer gevraagd om landelijke regels te maken. Dankzij die regels bestaan er straks geen grote verschillen meer op het gebied van loopbaanbegeleiding, studievoorlichting en studiekeuzeactiviteiten: ze zijn op iedere school (ongeveer) hetzelfde. Ook de studiekeuzecheck ziet er binnenkort op alle scholen (ongeveer) hetzelfde uit.

Luzac: een extra stap

Ook op Luzac vinden we het belangrijk dat je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Sterker nog: we zetten graag een stap extra. Dit doen we door je te begeleiden bij het leren kiezen. Daarbij gebruiken we TIM. “TIM staat voor This Is Me”, aldus Susanne Ecker, onze projectmanager Onderwijsbeleid. “TIM is een programma met games, uitdagingen, opdrachten, bordspellen en nog veel meer. Hierover ga je in gesprek met je leerlingbegeleider. TIM helpt je te ontdekken wie je bent, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dat weet, kun je een goede keuze maken voor een (vervolg)opleiding of beroep.”

Je eigen portfolio

Alle ontdekkingen die je met TIM doet, komen in je persoonlijke portfolio. Dat is een (online) dossier waarin je alles over jezelf verzamelt dat richting geeft aan jouw studie- en beroepskeuze. TIM helpt je dus om later gemakkelijker én beter te kiezen naar welke vervolgopleiding je gaat. Dat je te maken krijgt met TIM is best bijzonder: Luzac heeft TIM namelijk zelf bedacht. Geen enkele andere school in Nederland werkt op deze manier.

Extra hulp in je examenjaar

In je examenjaar komt je studiekeuze ineens dichtbij. In dat jaar gaan we samen ook een stap verder. Dat doen we met de rapportage FutureMe. Hiervoor vul je een vragen- lijst in. Deze vragen gaan over wat je belangrijk vindt, wat je leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Als we dat weten, bekijken we waar je kansen liggen. Dat vertaalt zich in zogenoemde werkvelden. FutureMe laat dus vooral kansen zien. “Iedereen wil graag een goede keuze maken”, vertelt Susanne. “Met FutureMe kom je heel veel nuttige dingen te weten over jezelf. Hiermee hebben we kiezen bewust ontwikkeld tot een next level.”

Leuke en boeiende tijd

Natuurlijk zijn ervaringen belangrijk voor een goede studiekeuze. Daarom ga je naar open dagen, bezoek je meeloopdagen en praat je met studenten en met mensen die een (voor jou) interessant beroep uitoefenen. Ook daar helpen we je bij. Susanne: “We geven allerlei tips over wat je kunt doen om een afgewogen keuze te maken. Ook stellen we onze leerlingen vragen die hen aan het denken zetten. Actie ondernemen kan alleen de leerling zelf, maar door hem daar zo goed mogelijk bij te begeleiden, maken we er sámen een leuke en boeiende tijd van.”

Doe de studiekeuzecheck

Wist je dat maar twee van de drie leerlingen in één keer de juiste studiekeuze maken? Of omgekeerd: dat van alle eerstejaars studenten 35% al tijdens of na het eerste jaar stopt met zijn of haar studie. Dat is natuurlijk zonde. Ook onze regering vindt dat. Om het zogenoemde uitvalpercentage omlaag te brengen, zijn er zelfs wijzigingen in de wet aangebracht. Zo kunnen hogescholen en universiteiten je verplichten om een studiekeuzecheck te doen. Andersom geldt dat trouwens ook: je kunt als (aankomend) student zélf een studiekeuzecheck aanvragen bij de hogeschool of universiteit van je keuze. Zo maak je dus gegarandeerd een betere keuze!

Meer weten over TIM? Klik hier!