Leren voor je schoolexamens: samenvatting schrijven

Ben je aan het leren voor je schoolexamens? Dan moet je flink aanpoten. Iedere leerling heeft een eigen leerstijl. Grote kans dat je samenvattingen maakt. Samenvatten is namelijk de meest bekende oplossing om sneller en beter te leren. Online kun je veel samenvattingen vinden, maar zelf schrijven is nóg beter.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Aandachtig lezen

Lees voordat je begint met samenvatten de tekst aandachtig door, zodat je goed begrijpt waar de tekst over gaat. Als je de leerstof vervolgens in jouw eigen woorden opschrijft, onthoud je deze beter.

Gebruik een laptop voor het maken van je aantekeningen

Je kunt sneller typen dan schrijven, maar je ook nog eens een duidelijke structuur aanbrengen met verschillende kleuren, nummeringen en dikgedrukte woorden. Structuur is de sleutel tot succes. Zo kun je de tekst namelijk beter lezen én leren. En heb je niet het meest nette handschrift? Geen probleem, want door te typen houd je je document strak.

Zie je huiswerk als het begin van je samenvatting

Voor niets zitten zwoegen op je verplichte huiswerk? Zeker niet. Je leert namelijk niet alleen door de leerstof toe te passen, maar je kunt jouw huiswerk ook nog eens goed gebruiken voor je samenvatting. Door te bladeren door je schrift, zie je de rode draad van de leerstof.

De structuur van het boek

Maak gebruik van de structuur van de leerstof. Als je die overneemt in jouw samenvatting, weet je zeker dat jouw tekst overzichtelijk is.

De W-vragen

Door de vijf W-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom) in gedachten te houden, weet je zeker dat je geen informatie vergeet.

Vat de kernzin samen

De hoofdgedachte van een alinea staat meestal in één kernzin. Dit is vaak de eerste, tweede of laatste zin. Deze kun je in jouw eigen woorden opschrijven, zodat je de informatie beter onthoudt.

Markeer (niet te veel)

Ga aan de slag met een (digitale) markeerstift en geef belangrijke informatie een kleur. Let erop dat je wel alleen de belangrijkste informatie kleurt en niet alle bijzaken.

Nog een tip: ruil jouw samenvatting met je klasgenoten! Misschien zie je informatie in hun samenvatting die bij jou ontbreekt. Zet ‘m op!