HBO Bachelor Rechten

Als HBO-jurist ben je actief in zogenoemde niet-toga beroepen. Je bent een waardevolle juridische vraagbaak die snel schakelt en oplossingsgericht is. Je kunt uitstekend omgaan met cliënten en weet uiteenlopende juridische dossiers goed te managen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je goed schriftelijk, persoonlijk maar ook digitaal cliënten kunt adviseren en vertegenwoordigen. Door een mooie combinatie van professioneel vakmanschap en ethische normen en waarden, kun jij juridische problemen haarfijn analyseren en oplossen.

De opleiding besteedt uitgebreid aandacht aan de onderwerpen die jij straks nodig hebt in je carrière. Denk bijvoorbeeld aan: privaatrecht, procesrecht en conflictbemiddeling, maar ook aan digitale technologie binnen het recht.

Je kunt straks aan de slag in een uitdagende functie binnen het bedrijfsleven, maar ook bij verzekeraars of gemeenten.

Wat ga je doen?

Deze opleiding duurt 4 jaar. Je wordt opgeleid tot Bachelor of Laws. Het eerste jaar sluit je af met je  Propedeuse.

In de eerste fase van de opleiding krijg je een introductie in de kern van het vakgebied rechten. Je gaat aan de slag met onder andere een goede basis in recht, strafrecht en procesrecht. Ook verdiep je je in de rol van recht in de maatschappij. Je werkt aan je communicatieve vaardigheden en leert juridische stukken goed te doorgronden. Iedere periode heeft een projectweek waar je concreet aan de slag gaat met een project. Denk bijvoorbeeld aan het Europees Parlement. Welke juridische vraagstukken spelen daar? Je zoekt dingen uit en je werkt in groepen samen. Je spreekt mensen uit de praktijk. Je werkt opdrachten uit en leert als jurist je mening goed van feiten te voorzien. Er is veel aandacht voor de praktijk en actuele juridische vraagstukken. Vraagstukken die bijvoorbeeld direct uit het nieuws komen. Ook ga je de praktijk opzoeken, door een bezoek aan de Tweede kamer en een rechtbank. De lessen worden onder andere verzorgd door juristen die ook zelf in de praktijk werkzaam zijn. Je sluit deze eerste fase af met een stage, zodat je ook zelf relevante praktijkervaring op doet binnen een organisatie. Na succesvolle afronding van dit eerste jaar ontvang je je Propedeusegetuigschrift.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Juridische vaardigheden
 • Communicatieve vaardigheden
 • Recht en maatschappij
 • Privaatrecht
 • Strafrecht
 • Procesrecht
 • Eindopdracht
 • Stage

Totaal fase 1: 60 EC (studiepunten)
Totaal behaald: 60 EC (studiepunten)

Diploma: Propedeuse HBO Rechten

De tweede fase van de opleiding gaat in op jouw ontwikkeling als juridisch professional. Je gaat aan de slag met diverse juridische onderwerpen waarmee jij je kennis en vaardigheden verder ontwikkelt op HBO-niveau. Denk bijvoorbeeld aan staats- en bestuursrecht, privaatrecht en bedrijfsrecht. Je leert ook juridische gesprekken voeren en je verdiept je in juridische dienstverlening. Ook in dit tweede jaar is veel aandacht voor een praktijkgerichte invulling. Je leert het vak van docenten uit de praktijk, hebt les en werkt aan opdrachten. Er zijn projectweken waar je samen met klasgenoten met praktijkcases aan de slag bent. Denk daarbij aan het uitzoeken van een conflict tussen 2 bedrijven over een te voeren merk. Of een project waar je een bedrijf gaat doorlichten op risico’s en juiste toepassing van wet- en regelgeving. Hoe pak je dit aan? Welke bronnen en informatie gebruik je? Je maakt ook kennis met juristen en zoekt de praktijk op door excursies en bedrijfsbezoeken. Denk eens wat je kunt leren van een bezoek aan een grote bank, waar je inzicht krijgt in wat de juridische afdeling daar doet. Je krijgt goed zicht op welke werkzaamheden daar plaatsvinden en wat je als HBO-jurist succesvol maakt in de toekomst. In het tweede jaar loop je ook stage die je combineert met een eindopdracht.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Arbeidsrecht en sociaal recht
 • Juridische gespreksvoering
 • Staats- en bestuursrecht
 • Bedrijfsrecht
 • Privaatrecht
 • Juridische dienstverlening
 • Eindopdracht
 • Stage

Totaal fase 2: 60 EC (studiepunten)
Totaal behaald: 120 EC (studiepunten)

De laatste 2 jaar van de opleiding is gericht op je verdere professionalisering als HBO-jurist. Als volwaardig Bachelor ben je opgeleid om straks in het juridische werkveld actief te zijn. Je krijgt een programma waarin je goed leert adviseren en juridisch onderzoek leert doen. Verder verdiep je je in onderwerpen zoals personen- en familierecht, internationaal recht, bestuursprocesrecht en digitale criminaliteit. Je volgt lessen van professionals uit de praktijk, specifiek over dat onderwerp, zoals arbeidsrecht, sociaal recht of bedrijfsrecht. Je rondt je opleiding af met een eindstage en schrijft een afstudeerscriptie waarbij je uiteraard goed wordt begeleid. Bij Luzac haal jij het maximale uit jezelf. Na het behalen van het getuigschrift HBO Bachelor Rechten mag je de graad Bachelor of Laws (LLB) achter je naam voeren.

Onderwerpen in deze laatste fase zijn onder meer:

 • Personen- en familierecht
 • Internationaal recht
 • Juridische advisering
 • Juridisch onderzoek
 • Bestuursprocesrecht
 • Digitale criminaliteit
 • Stage
 • Eindscriptie

Totaal fase 3: 120 EC (studiepunten)
Totaal behaald: 240 EC (studiepunten)

Diploma: HBO Bachelor Rechten

Erkend diploma

De HBO Bachelor Rechten is geaccrediteerd door NVAO.  Je behaalt het officiële getuigschrift ‘HBO Bachelor Rechten’ van Hogeschool Luzac. Daarnaast mag je de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Met dit officiële bachelordiploma kun je een master gaan volgen.

Vooropleiding

Met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 ben je direct toelaatbaar tot de opleiding. Als je niet beschikt over een van deze diploma’s en 21 jaar of ouder bent, kunnen we je ook toelaten op basis van een toelatingsonderzoek. In het toelatingsonderzoek bekijken we of je de juiste motivatie en capaciteiten hebt om de studie te kunnen afronden.

Tarieven 2019-2020

Opleiding: HBO Bachelor Rechten (4 jaar)
Start: September 2019
Waar: Amsterdam, Utrecht

Investering:

Collegegeld jaar 1: € 17.990,-
Collegegeld jaar 2: € 17.990,-
Collegegeld jaar 3: € 11.490,-
Collegegeld jaar 4: € 8.490,-

Studiemateriaal:
€ 775,- per jaar voor jaar 1 en 2
€ 400,- per jaar voor jaar 3 en 4.

Inschrijfgeld:
Eenmalig € 100,-.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. De hoogte van de BTW is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Studiemateriaal wordt belast met 9% BTW.

Alleen eerst HBO Propedeuse?

Wil je starten met alleen je Propedeuse? Dat kan. Je schrijft je dan gewoon in voor het eerste jaar. Je behaalt dan je officiële Propedeusegetuigschrift waar je mee verder kunt in je Bacheloropleiding bij Luzac. Je kunt met je HBO Propedeuse ook naar de universiteit.

Weten wat Luzac voor jou kan betekenen?

Selecteer een vestiging