Terug naar alle nieuwsberichten

Oud-deelnemers vertellen over hun bootcamp

Wiskundige formules, natuurkundige krachten en scheikundige mol berekeningen. Voor de één appeltje eitje, voor de ander lastige termen. Veel leerlingen hebben moeite met een specifiek vak. Ze kunnen het wel, maar ze hebben simpelweg de juiste uitleg nodig. Die krijgen ze bij de bootcamp, een nieuw concept dat hét slimme alternatief voor bijles vormt en leerlingen ervaren als een leerzaam festival. Wat kun je van zo’n bootcamp verwachten? Steundocent facilitator Judith Bel en voormalig deelnemers vertellen.

Tijdens de bootcamp focussen leerlingen op het onderwerp dat zij lastig vinden. Ze krijgen de juiste uitleg tijdens 5 talks vak experts. Die starten bij de kern, de basis, om vervolgens de verschillende variaties te behandelen. Na zo’n talk nemen facilitators de leerlingen onder hun hoede. Zij gaan 40 minuten samen oefenen. En daar zijn ze op getraind. Judith Bel is één van die facilitators. Op de middelbare school blonk ze uit in wiskunde en scheikunde. Dat talent neemt ze mee naar de bootcamp. Inclusief alle skills die ze nodig heeft om de leerlingen zo goed mogelijk te helpen.

Judith vertelt: ‘‘Ik heb een training gehad, gericht op specifieke onderwerpen leuk én begrijpelijk maken. Hoe doe je dat op een positieve en empowering manier? Ik heb geleerd wat voor effect positieve energie heeft op mensen. Ook zijn wij getraind op feedback geven. Hoe geef je feedback op een manier dat de leerling er het meest aan heeft? We zorgen ervoor dat de leerling zelf gaat nadenken en het antwoord vindt. En deze manier van denken vervolgens meeneemt naar de volgende vraag.

”De facilitators hebben allemaal een andere achtergrond. Van aardwetenschappen tot biologie en culturele antropologie. Maar één ding hebben we gemeen: we snappen het desbetreffende onderwerp door en door. Wij lopen tijdens de zogenoemde break-outs rond en gaan samen met de leerlingen goed voor de vragen zitten die zij lastig vinden. En we checken constant of ze het écht begrijpen. Dan pas zijn ze klaar voor het volgende onderdeel.’’

Een bootcamp voor iedereen

Verschillende onderdelen van een vak vergen een andere manier van denken. Er is dan ook een bootcamp voor veel natuurkunde-, scheikunde, en wiskunde-thema’s: van lineaire vergelijkingen tot goniometrie. Meike liep tegen rekenen met formules aan. Dat was met een wiskundebootcamp snel opgelost.

Meike vertelt: ‘‘Ik heb in mijn aanloop naar havo 4 een wiskundebootcamp gevolgd, omdat ik wat extra uitleg over met formules rekenen kon gebruiken. Ik heb niet veel moeite met wiskunde, maar ik voelde mij niet geholpen door mijn docent. Zijn uitleg begreep ik niet goed. Met formules rekenen vond ik net wat lastiger dan de andere wiskundethema’s. Daarom besloot ik mij in te schrijven voor de wiskundebootcamp.

Dat was een goede keuze! Het rekenen met formules werd stap voor stap uitgelegd. Na de uitleg over één onderdeel, gingen we oefenen. Daarna hadden we pauze en kregen we weer de uitleg over het volgende onderdeel. Ik vond het fijn dat de experts pas doorgingen naar het volgende onderdeel als ik het echt begreep. En ze namen goed de tijd om je persoonlijk te helpen. Ik heb er veel aan gehad. Ik leerde trucjes om een formule zo goed mogelijk op te lossen. En die kan ik goed gebruiken. Ik weet namelijk dat de stof terugkomt in dit schooljaar. Dus ik heb een stapje vóór. Ik vond de dag intensief, maar leuk. Er hing een goede sfeer en de pauzes waren gezellig.’’

Vriendinnen Julie en Lief volgden een bootcamp ‘Basisvaardigheden rekenen’ om hun basiskennis goed te verstevigen. Hoe ervaarden zij de bootcamp?

Lief vertelt: ‘‘Ik heb dyscalculie en vind het heel fijn om terug te kunnen vallen op duidelijke regeltjes. Wat mij helpt, is dat ik tijdens deze bootcamp in een heel klein groepje zit. Je wordt heel persoonlijk geholpen. Ik zag er eerst tegenop, maar uiteindelijk bleek het wél leuk te zijn, want je hebt bijvoorbeeld de VR game en eten en drinken wat je de hele dag kunt pakken. Het voelt allemaal niet schools, het is echt gezellig.’’

Julie: ‘’Ik heb het gevoel dat ik vandaag meer heb geleerd over wiskunde dan de afgelopen 3 jaar. Je wordt heel persoonlijk geholpen. Daar heb ik veel aan.’’

Inschrijven voor een bootcamp?

Elke leerling kan voldoendes halen. Beginnen bij de basis of duiken in een specifiek onderwerp? En wiskunde, natuurkunde of scheikunde snappen in de onderbouw, bovenbouw of op de uni? Iedereen kan na een bootcamp zeggen ‘Ik snap het!’. Vind de bootcamp die bij jou past!